Фермери от Пловдивска област стягат протест срещу  еднодневните договори. Те се

...
Фермери от Пловдивска област стягат протест срещу  еднодневните договори. Те се
Коментари Харесай

Фермери стягат протест срещу еднодневните договори

Фермери от Пловдивска област стягат митинг срещу  еднодневните контракти. Те се окуражиха откакто сътрудниците им от Пазарджик за следващ път се подвигнаха против поправките в Кодекса на труда през 2015 година. 

Земеделските стопани дефинират като прекомерно високи въведените с тях осигуровки, които би трябвало да заплащат на служащите. Те упорстват вместо по 9 лв. дневно осигуровка за служащ, сумата да се понижи на 3,60 лв., колкото заплащат останалите работодатели. Фермерите желаят въвеждане на почасово обезпечаване, а не целодневно, защото огромна част от служащите се наемат за по няколко часа. 

Стопаните са възмутени и от условието договорите да се оформят всеки ден преди началото на работния развой. Предложението им е оформянето да е месечно или в края на сезона, каквато сделка имат с Инспекцията по труда.

От две години недоволните стопани непрекъснато сезират институциите за проблемите в сектора. Техни писма „ отлежават “ в земеделското и общественото министерства, както и в отрасловите парламентарни комисии и при ръководителя на Народното събрание. Лично осведомен е и министър председателят Бойко Борисов, само че решение към момента няма.

Ако не бъдем чути сме подготвени до месец да блокираме Автомагистрала " Тракия ", заяви земеделецът Стоян Кузев. Той посочи, че имат и подписана декларация, която ще изпратят до отрасловите комисии в Народното събрание и до омбудсмана Мая Манолова.

Дина Христова от Главна ревизия по труда изясни, че  с тези контракти е реализирано изсветляване на бранша. Имало разработен  специфичен програмен продукт, с който се пособие на земеделците за по-лесно попълване на данните. През 2017 година има 205 000 еднодневни контракта, като те са с 15 000 повече от тези през 2016 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР